fbpx
Blègh! Dit is waarom kinderen écht geen spruitjes lusten

Blègh! Dit is waarom kinderen écht geen spruitjes lusten

Floor Soeteman by Floor Soeteman
De meeste kinderen gruwelen van spruitjes. En ook broccoli en witlof krijgen ze vaak niet weg. Hoe komt het dat kinderen vaak zo’n andere smaak hebben dan hun ouders? En is het echt zo dat je aan een smaak kunt wennen?

Pas op, giftig!

Groentes als witlof en spruitjes zijn bitter en daar houden de meeste kinderen niet van. De oorzaak daarvan, komt nog van heel vroeger. Onze smaakvoorkeuren hielpen ons vroeger om snel te bepalen of iets giftig was. Zoet en vet eten was veilig, terwijl giftige planten vaak een bittere smaak hadden. Hierdoor kregen onze voorouders een afkeer voor bittere smaken en waren ze gek op zoetigheid. Dat verklaart ook meteen waarom pasgeboren baby’s moedermelk zo lekker vinden. Dat is ook zoet van smaak en vettig.

 

Meer smaakpapillen

Kinderen zijn vaak heel uitgesproken in hun smaak, iets is reuze smerig of om te smullen zo lekker. Er zit weinig tussenin. Die sterke smaak is geen aanstellerij, kinderen en volwassen proeven écht anders. Dat komt doordat kinderen simpelweg meer smaakpapillen hebben. Bij kids zitten ze verspreid door de hele mond, bij volwassenen alleen nog op de tong. Het is dus niet zo verwonderlijk dat je kind op sommige smaken veel heftiger reageert!

 

Blijven proeven

Het Voedingscentrum adviseert om je kind wel 10 tot 15 keer iets te laten proeven voordat hij het lekker vindt. Op die manier went hij aan de smaak. Dat betekent niet dat hij het dan ineens superlekker vindt. Maar ook uit Frans onderzoek is gebleken: hoe vaker je iets uitprobeert, hoe meer je het waardeert. De Université de Bourgogne liet baby’s gepureerde groente eten. Van groenten die ze lustten, aten ze gemiddeld 164 gram. Van groentes die ze in eerste instantie niet lekker vonden maar 39. Na acht dagen was er nauwelijks meer verschil en aten ze van elke groente praktisch evenveel. Blijven oefenen dus en wie weet gaan die olijven of spinazie er ineens wel goed in!

Waarom kinderen geen spruitjes lusten - Up Kinderopvang

Dát ziet er lekker uit!

Proeven doe je met al je zintuigen, niet alleen met je mond. Of je iets lekker vindt, zit ook tussen je oren. Je laat je bijvoorbeeld leiden door hoe je eten eruit ziet. Betrek je kind bij het bereiden van de maaltijd. Op die manier voelt en ziet hij het eten en is hij sneller geneigd nieuwe dingen te proeven.

Ook kan het helpen om van de presentatie een feestje te maken. Een mooi bord doet wonderen. Zo zijn er leuke borden te koop waarbij je met het eten een gezicht kunt versieren. Als je kind een poppetje met een erwtenhoedje of een broccoli bakkenbaard ziet liggen, eet hij het eten misschien ineens toch op!

Er zijn nog veel meer voorbeelden te bedenken waarop je eten voor je kind er aantrekkelijker uit laat zien. We hebben op Pinterst een speciaal bord voor je samengesteld met de leukste voorbeelden.

 

Succesrecept voor spruitjes

Ben je zelf dol op spruitjes en wil je ze toch zo nu en dan op tafel zetten? Maak ze dan voor je kind eens op een andere manier klaar. Wij vonden bijvoorbeeld een spruitjesrecept waarbij de spruitjes dankzij honing en balsamicoazijn lekker zoet smaken. Kind blij, jij blij!

Questions? Call 070 - 7920101