Maak het zelf: Broodjes bakken

Maak het zelf: Broodjes bakken

Aniek Valkenier by Aniek Valkenier
Waar komt brood vandaan en hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Probeer het zelf!

Leeftijd: 2,5 tot 12 jaar

In principe kun je ieder broodrecept gebruiken. De avond van te voren kun je beginnen met het deeg maken, daarna moet het een nacht in de koelkast rijzen. De volgende dag moet het deeg nog een uur buiten de koelkast op kamertemperatuur komen maar daarna kan je kleine bakker aan de slag! Start met een bol deeg: kneden, duwen, rollen. Bedenk ook wat voor deeg je wilt maken: vormen, vlechten, bewerken. Om het af te maken kun je rozijnen, amandelen, koekkruiden, Italiaanse kruiden en dergelijke gebruiken.

 

Ingrediënten voor 12 – 16 broodjes

  • 250 gr meergranenmeel
  • 250 gr tarwebloem
  • 5 gr droge gist
  • 10 gr zout
  • 320 gr lauwwarm water

 

Zo maak je het

  1. Stop de meel en de bloem in een kom en voeg de gist en het zout toe.
  2. Voeg het lauwwarme water toe en kneed er een soepel deeg van. Kneed het deeg met een keukenmachine of met de hand. Het deeg is klaar als het soepel aanvoelt. Je moet het als een kauwgombal uit elkaar kunnen trekken.
  3. Vet een kom in met een neutrale olie en leg het deeg hierin. Draai het om zodat alle zijden bedekt zijn met de olie. Laat het deeg afgedekt (onder een vochtige theedoek) in een uur rijzen op kamertemperatuur. Je kunt het ook een nacht in de koelkast laten staan.
  4. Kneed de lucht eruit en vorm er een bal van. Laat deze bal nogmaals afgedekt een uur rijzen.
  5. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de gevormde broodjes erop. Bak de broodjes in ongeveer 20 tot 25 minuten goudbruin.

Smullen maar!

 

Bron: ‘Uit Pauline’s keuken’.

Questions? Call 070 - 7920101