Eerste boterham

door Floor Soeteman
Tussen 4 en 6 maanden kun je beginnen met de eerste boterham. Je laat je baby hier geleidelijk aan wennen door een stukje brood zonder korst geven. Start hier pas mee, nadat hij gewend is aan oefenhapjes (fruithapjes) en wat grovere hapjes kan eten.

Waar begin je mee?

Lichtbruin brood zonder korst is goed om mee te starten. Het is aan te raden om altijd wat margarine of boter op de boterham van je baby te smeren. In boter zit namelijk een aantal goede vetten en vitamines (A, D en E) die je kind nodig heeft. Volgens het Voedingscentrum is margarine de beste keuze voor je baby.

  • Geef kleine stukjes (ongeveer zo groot als een postzegel) zonder korst.
  • Je kunt het brood eventueel in wat moeder-, opvolgmelk of slappe thee dopen, zodat het wat zachter wordt.
  • Stop het brood in de zijkant van de mond, bij de wang. Je baby zal waarschijnlijk automatisch beginnen te kauwen. Als je kind eenmaal gewend is, pakt het zelf de stukjes van zijn bord.
  • Blijf er altijd bij als je baby aan het eten is.

Om te leren kauwen, kun je vanaf 7 maanden brood met korst geven. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z’n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren.

Broodbeleg voor je baby

Vanaf het moment dat brood een maaltijd wordt, dat is meestal rond de 8 maanden, kun je beleg op de boterham doen. Denk aan smeerbaar beleg zoals smeerworst, smeerkaas en jam. Je breidt dit beleg naarmate je kind ouder wordt, steeds iets uit. Hieronder een lijstje met producten uit de bekende Schijf van 5. Het idee is dat uit elk van de vijf groepen van voedingsmiddelen iedere dag een keuze wordt gemaakt, en die keuzes in de maaltijden van die dag worden verwerkt.

Schijf van Vijf producten:

  • Volkorenbrood of bruin brood
  • Zachte margarine
  • (Seizoens)fruit, geprakt of in kleine stukjes, zoals banaan, appel, aardbei
  • (Seizoens)groente, zoals tomaat, worteltjes en komkommer, in schijfjes/ kleine stukjes of een groentespread zonder zout en suiker
  • Zuivelspread, hüttenkäse, 20+ of 30+ smeerkaas, verse geitenkaas, 30+ kaas
  • Hummus <0,5gr zout per 100 gram
  • Ei
  • Notenpasta of pindakaas zonder zout en suiker

 Dagkeuzes, maximaal 3 tegelijk bij een broodmaaltijd

  • (Halva)jam
  • Vruchtenhagel
  • Appelstroop
  • Komkommersalade
  • Minder vette en minder zoute vleeswaren zoals kipfilet, ham, boterhamworst, kalkoenfilet

Vragen? Bel 070 - 7920101