Geschikte cadeaus kind per leeftijd

Geschikte cadeaus kind per leeftijd

Sanne Kerkvliet-Jansen door Sanne Kerkvliet-Jansen
Ben je op zoek naar een geschikt verjaardagscadeau, Sinterklaascadeau of een andere bijzondere gelegenheid, zoals het behalen van het zwemdiploma? Een geschikt cadeau voor een kind vinden dat past bij de leeftijd is niet altijd makkelijk. In het overzicht hieronder hebben we per leeftijd een aantal populaire cadeautips voor kinderen voor je verzameld.

Cadeau baby 0 tot 1 jaar

De beste babycadeaus stimuleren hun zintuigen. Baby’s zijn gericht op contrast dat ze kunnen zien en geluiden en bewegingen die ze zelf kunnen maken.

Een bijtring
Baby’s verkennen vooral ook met hun mond, dus zoek naar speelgoed dat ook op die manier veilig te ontdekken valt, zoals een bijtring. Het is speelgoed waar de allerkleinsten graag naar grijpen en bijkomend voordeel is dat een bijtring pijn bij doorkomende tandjes (meestal vanaf 6 maanden) kan verlichten.

Knisperdoekje
Een knisperend doekje, knisperboekje of een knuffeltje met verschillende materialen en structuren die de ontwikkeling van de motoriek stimuleren doet het altijd goed.

Zachte speel- en ontdekkingsblokken
Er zijn verschillende soorten speelblokken verkrijgbaar. Zachte blokken zijn geschikt voor de allerkleinsten. Ze zijn makkelijk te pakken, zonder dat ze zichzelf kunnen bezeren en zachte speelblokken zijn makkelijk te wassen.

Spiegel
Na ongeveer 6 maanden kijken baby’s graag naar zichzelf, hoewel ze nog niet weten wie degene is die ze in de spiegel zien. Een babyspiegel is een leuke manier om zichzelf te ontdekken.

Cadeau kind 1 jaar

Kinderen van 1 jaar zijn nog makkelijk blij te maken met een cadeautje. Het is de leeftijd waarop de doos soms nog spannender is dan het speelgoed erin.

Stapeltoren
Een stapeltoren zorgt voor eindeloos speelplezier. Met een klein beetje hulp vinden de meeste dreumesen het fantastisch om een toren te bouwen. Vooral het omgooien van de toren is het favoriete onderdeel.

Vingerverf
Voor kleine creatievelingen is vingerverf een leuk cadeau. Ze vinden het super om lekker te kliederen, bovendien is het ook nog ergens goed voor, zo stimuleert het de ontwikkeling van de motoriek.

Puzzel
Puzzels zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor er voor elke leeftijd wel een geschikte puzzel te vinden is. Een puzzelmat met grote stukken of simpele (houten) inlegpuzzel doet het goed bij dreumesen tussen de 1 en 2 jaar.

Blokkendoos
Een blokkendoos of vormenstoof is een speelse manier om vormen te leren herkennen. Kindjes verkennen vormen, zien kleuren en proberen een logica te vinden om de juiste vorm in de blokkendoos te krijgen.

Activiteitencentrum
Van een activity center zijn allerlei kleine en grote varianten verkrijgbaar. Het is speelgoed waarbij je op meerdere manieren de zintuigen prikkelt en zo’n activiteitencentrum geeft kinderen inzicht in oorzaak en gevolg: ‘Als ik hieraan draai, dan begint er een muziekje te spelen’.

Cadeau peuter 2 – 4 jaar

Het beste speelgoed voor 2-jarige jongens en meisjes hoeft stiekem helemaal geen speelgoed te zijn. Peuters vinden voor de huis-, tuin-, en keuken dingen die je al in huis hebt het allerleukste, zoals pannen, deksels en bezems. Naarmate peuters groeien ontwikkelt hun fantasie. Ook worden ze naast hun eigen ideeën in deze ‘Ik doe het zelf’ fase steeds socialer en vinden ze het leuk om samen te spelen.

Loopfiets
Een loopfiets is een ideaal cadeau voor de ontwikkeling van controle, evenwicht en balans. De meeste loopfietsen zijn in hoogte verstelbaar, waardoor kinderen er een paar jaar plezier van hebben.

Duplo
De vrolijk gekleurde bouwstenen van Lego Duplo zijn uitnodigend om lekker mee te bouwen. De Duplo poppetjes en dieren stimuleren de fantasie en rollenspelvaardigheden.

Kinderkeukentje
Wil je een wat groter cadeau kopen, dan is een kinderkeuken een geweldig cadeau dat helemaal  in de belevingswereld van peuters past. Heb je een iets kleiner budget, dan kun je binnen dit thema wel een pannenset, miniboodschappen of een theeservies voor kinderen shoppen.

Speelgoedinstrument
De meeste jonge kinderen zijn dol op muziek maken. Een kindertrommel, xylofoon, sambaballen of een fluit vallen dan ook goed in de smaak.

Zandspeelgoed
Een emmer en schepje is voor veel peuters al voldoende om zich op het strand of met een beetje water eindeloos te vermaken.

Wobbel board
Een Wobbel of Wobbel board is een multifunctioneel cadeau. Kinderen gebruiken ‘m onder andere als balansbord, wip, brug, hut, racebaan, stoel en opstapje.

Cadeau kleuter 4 – 6 jaar

De beste cadeaus voor kleuter helpen hun verbeelding tot leven te brengen, denk dus bijvoorbeeld aan verkleedspullen. Vijfjarigen worden steeds socialer en houden om die reden vaak van spelletjes, zoals kwartet, Loco, Uno en vier-op-een rij.

Electro
Vraag en antwoord spelletjes zijn ook erg leuk voor 4-jarigen. Bij Electro verbind je iedere vraag met het juiste antwoord, door middel van de rode en blauwe kabeltjes. Heb je het antwoord goed? Dan gaat het lampje branden. Speciaal voor kinderen die naar de basisschool gaan is er een groep 1&2 variant.

Speelklei
Kleien is ook voor kinderen jonger dan 4 jaar al leuk om te doen, maar vanaf een jaar of 4 lukt het jongens en meisjes steeds beter om zelf te kleien en vormpjes te maken.

Playmobil
Voor kinderen van 1,5 tot een jaar of 3 is er een speciale serie Playmobil 1, 2, 3, waarbij de figuurtjes net wat grover zijn en er geen kleine onderdelen bij zitten. Zodra kinderen iets groter zijn, is ‘gewoon’ Playmobil erg leuk. Er is voor elk kindje wel een serie die hem of haar aanspreekt, zoals de Fairies, brandweer, een ponypark of een woonhuis.

Cadeau kind 6 -8 jaar

Vanaf deze leeftijd wisselen de persoonlijke voorkeuren van kinderen nogal snel, dus het is lastig om een cadeau te noemen dat bij zowel een meisje van 6 als bij een jongen van 8 in de smaak valt.

Verplaats je in de belevingswereld van het kind voor wie je een cadeau zoekt. Vanaf groep 3 leren kinderen lezen en schrijven. Cadeaus die daarmee te maken hebben zijn daarom vaak erg geliefd. Denk aan een zelfleesboek, stiften en schriften.

De meeste kinderen op deze leeftijd hebben (bijna) hun zwemdiploma, waardoor ook waterspeelgoed een goede cadeaukeuze is. Is de jarige job of jet een sportief type? Dan zijn een voetbal, rolschaatsen, Spacescooter of springtouw leuke cadeaus die bij deze leeftijd passen.

Cadeau kind 8 – 11 jaar

Ook op deze leeftijd speelt de fantasie nog steeds een grote rol, maar in vergelijking met de peuter- en kleuterleeftijd gaat dit nu een stap verder, omdat jongens en meiden nu meer kunnen.

Denk daarom bijvoorbeeld aan het geven van een goocheldoos met allerlei gave trucs. Of een doos met ‘wetenschappelijke’ experimenten, zoals het zelf maken van slijm, het maken van lipgloss of het maken van een insectenhotel.

Maar dit hoeft natuurlijk niet voor elk kind van toepassing te zijn. Het is ook de leeftijd waarop speelgoed om mee te spelen soms te kinderachtig wordt gevonden. Denk in dat geval eens aan beleving in plaats van een cadeau. Neem hem of haar een middagje mee naar museum, een rondleiding door een voetbalstadion of doe een speurtocht door het bos.

Cadeau kind 11 jaar en ouder

Voor tieners wordt het bedenken van geschikte cadeaus soms een echte breinbreker. Gelukkig kunnen jongens en meiden op deze leeftijd zelf goed aangeven met welk presentje ze blij zijn, maar ze verrassen met een weldoordacht cadeau is natuurlijk ook leuk. Veel kinderen zijn gek op bordspelletjes, zoals Monopoly en 30 Seconds.

Kinderen zitten op deze leeftijd vaker en langer op hun eigen kamer. Om die reden ze cadeaus om hun slaapkamer gezelliger te maken ook vaak leuk. Denk aan een mooie klok, fotolijstje of een stoere zitzak.

Vragen? Bel 070 - 7920101