fbpx
Hoofdluis bij kinderen

Hoofdluis bij kinderen

Sanne Kerkvliet-Jansen door Sanne Kerkvliet-Jansen
Hoofdluizen zijn vervelende kriebelbeestjes die zorgen voor een irriterend en jeukend gevoel op het hoofd.

Hoe ontdek je luizen?

Hoofdluis zijn kleine parasieten die leven van het bloed in de hoofdhuid. Luizen zoeken het liefst warme en behaarde plekjes op, zoals achter oren, in de nek of onder de pony. Hoofdluis zien er grijsblauw of roodbruin uit. De eitjes van de hoofdluis, noemen we neten en zijn grijzig wit. Het lijkt op roos, maar neten kleven vast aan het haar, in tegenstelling tot roos.

Hoofdluis begint meestal met jeuk, maar dat hoeft niet altijd. Het is daarom verstandig om je kind regelmatig op luis te controleren. Dit doe je door met een luizenkam door het haar te gaan. Let daarbij vooral goed op bij de plekken waar luizen het liefst zitten, zoals achter de oren en in de nek.

Hoofdluizen lopen van het ene naar het andere hoofd en verspreiden zich in een hoog tempo. Daarom is het belangrijk om hoofdluis snel te behandelen.

Luizen bij kinderen - Up Kinderopvang

Hoofdluis voorkomen

Er zijn verschillende tips waarmee je hoofdluis bij jouw kind kunt voorkomen:

  • Controleer regelmatig op hoofdluis met een luizenkam.
  • Hoofdluizen lopen over van haar naar haar. Maak op drukke plaatsen, zoals school, de sportclub of de bioscoop de haren vast of zorg dat er gel in zit.

Behandelplan bij hoofdluis

Heb je luizen ontdekt bij je kind? Vervelend, maar het krijgen van hoofdluis heeft niets te maken met de lichamelijke hygiëne. Deze parasieten nestelen zich zowel in gewassen als ongewassen haar.

Volgens het RIVM is het belangrijk om bij hoofdluis de volgende stappen te nemen:

  • Controleer alle gezinsleden
  • Behandel gezinsleden die hoofdluis hebben. Dat kan op 2 manieren. De uitkambehandeling: kam het haar 2 weken lang elke dag door met een fijntandige kam, of combineer de uitkambehandeling met het gebruiken van een antihoofdluismiddel
  • Was zoals op de beschrijving staat van de antihoofdluismiddel.
  • Combineer de uitkambehandeling en het wassen.
  • Vertel mensen in de directe omgeving dat je kind hoofdluis heeft. Denk aan school, kinderopvang, (sport)clubs, opa’s oma’s, de oppassen en ouders van vrienden

 

Mag je kind met hoofdluis naar de kinderopvang?

Wanneer je hoofdluis ontdekt, laat je omgeving dat dan weten! Zij kunnen dan ook controleren en zo voorkomen dat kinderen opnieuw besmet raken.

Ontdek je thuis dat je kind hoofdluis heeft? Dan vinden we het heel fijn als je het kinderdagverblijf dit meteen dezelfde dag laat weten. Zo kunnen we andere ouders direct op de hoogte brengen en vragen om hun kind(eren) te controleren. Zo voorkomen we zoveel mogelijk dat er nog meer kinderen hoofdluis krijgen.

Een kind met hoofdluis mag naar het kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang komen, zodra je met de hoofdluisbestrijding bent begonnen. Bij Up Kinderopvang controleren we of de neten geen hoofdluis zijn geworden.

Bij Up volgen we het volgende ‘hoofdluis-stappenplan’:

  • We brengen je als ouder op de hoogte en vragen je je kind direct op te halen, zodat je de behandeling tegen hoofdluis zo snel mogelijk kan starten. Als je je kind thuis behandeld zoals hierboven beschreven, kan je kind daarna gewoon weer komen.
  • Bij de deur van de vestiging waarop je kind zit, hangen we een melding dat er hoofdluis is geconstateerd. We noemen je kind niet bij naam, maar proberen andere ouders wel te motiveren om voor de zekerheid thuis hun eigen kind ook te controleren.
  • De leidinggevende van de vestiging brengt de directie of contactpersoon van de basisschool van je kind ook op de hoogte. We maken ook afspraken met de school over hoe zij Up op de hoogte brengen als er op school, bijvoorbeeld tijdens een controle, hoofdluis wordt gevonden.
  • Alle verkleedkleren, dekens, knuffels, kussenhoezen, e.d. wassen we voor de zekerheid op 60˚C.

Vragen? Bel 070 - 7920101