Knutselen voor Pasen

Knutselen voor Pasen

Floor Soeteman door Floor Soeteman
Rond Pasen zie je overal in de winkels de haasjes, kuikentjes en de eieren in de etalages liggen. Ook bij Up vinden we dit een leuk thema om mee aan de slag te gaan. We geven je 5 toffe knutseltips!

1. Eieren knutselen

Je kunt natuurlijk echte eieren beschilderen, maar je kunt ze ook zelf knutselen. Zo kun je met een papieren ei verschillende dingen doen:

  • Je kunt ze verven. Bijvoorbeeld met kleine katoenen bolletjes. Deze klem je tussen een knijper en door je daarna in verschillende kleuren verf. Zo stippel je de eieren mooi!
  • Je kunt er aan de randen gaatjes in maken, met een kniptang of perforator. Door de gaatjes kun je dan verschillende kleuren wol ‘spannen’. Bijvoorbeeld in licht paars, roze en geel. Tip: span de wol niet te strak, want dan trekt je papier krom!
  • Je kunt met kleurstof verschillende pastavormpjes kleuren. De plak je daarna in één richting op het papieren ei. Het ei kun je van verschillende kleuren papier maken of zelf inkleuren. Bekijk een voorbeeld op onze Pinterstpagina!
  • Je kunt ze ook stempelen. Snijd een aardappel door midden en snijd daarna aan de binnenkant van de aardappel vormpjes. Als je bijvoorbeeld een paar ‘lijntjes’ uit de aardappel snijdt, en deze daarna voorzichtig in de verf doopt, dan stempelt de aardappel het uitgesneden lijntje niet met verf op je ei.

 

2. Stenen versieren

Zoek in de tuin of op straat naar stenen die een beetje een ovale/ei-vorm hebben. Zo kun je thuis in plaats van eieren stenen beschilderen met mooie kleuren verf!

 

3. Paashaasmasker of paashaasmuts

Heb je nog papieren bordjes over van een verjaardagsfeestje? Die kun je heel goed gebruiken voor een paashaasmasker of een paashaasmuts:

  •  Masker: knip het bordje door de midden. Knip uit de helft twee gaten voor de ogen. Knip van wit papier 2 oren en een neus (hartje, dat je daarna ondersteboven gebruikt). Met roze knip je nog een paar oren, maar dan iets kleiner. Plak deze op de witte oren, zodat het de binnenkant wordt. Je kunt hiervoor ook roze vilt gebruiken. Knip van papier, of gebruik pijpenragers, de snorharen en plak deze op het ondersteboven gekeerde hartje. Plak de oren achter de helft van het bordje met de ooggaatjes en plak in het midden eronder de neus met snorharen. Knip nog een lief roze neusje en plak deze op de witte neus. Nu nog gaatjes in de zijkanten van het masker en elastiekjes er door, en klaar is je paashaasmasker! Op onze Pinterest staat een mooi voorbeeld!
  •  Muts: knip het middelste rondje uit het bordje. Maak (net zoals bij het masker hierboven) de oren en plak die on het randje van het gat. Zo dat het roze deel van de oren naar de buitenkant zit. En dan… zet je de muts op je hoofd!

 

4.       Paashaasknuffel

Heb je nog oude sokken? Of een paar sokken waarvan er eentje al tijden kwijt is? Dan kun je van die ene sok een paashaasknuffel maken. Daarnaast heb je ook een schaar, rijst, elastiekjes en een stukje touw of lint nodig. Hier zie je hoe je het maakt >>

 

5.       Kuikentje

Deze knutsel is ook voor nog kleine kinderen heel makkelijk. Dit heb je nodig om een kuikentje te maken: wit papier, gele en oranje papier, lijm, zwarte stift, een vork en twee wiebeloogjes. Doop de vork in de gele verf en ‘veeg deze af’ op het papier, in een rondje. Je veegt dus steeds in dezelfde richting af, maar steeds iets ernaast zodat je een rondje maakt met al je vegen. Knip een snavel van het oranje papier (uitgerekt driehoekje), teken aan de onderkant van het geel 2 pootjes en plak in het midden van het geel de snavel met daarboven de twee wiebeloogjes. En klaar is je kuikentje!

 

Voorbeelden van deze knutsel ideeën vind je op onze Pinterest! Daar vind je nog veel meer leuke ideeën!

 

Vragen? Bel 070 - 7920101