Noa redt de aarde

Noa redt de aarde

Floor Soeteman door Floor Soeteman
Plastic flesjes, blikjes, sigarettenpeuken… Noa (7) vond de rommel die ze op straat zag zwerven maar vervelend en vies. Ze vond het niet alleen een rommelig gezicht, maar maakte zich ook zorgen om de natuur. “Dieren kunnen stikken in een plastic zakje!” Daarom kwam Noa in actie! En jij kunt zelf ook wat doen!

Rommel opruimen

Noa is 7 jaar en komt in de schoolvakanties naar de buitenschoolse opvang van Up. In haar vrije tijd gaat ze regelmatig met een vuilgrijper, vuilniszak en handschoenen op pad om de rommel bij haar in de buurt op te ruimen. You go, Noa! Check hieronder hoe jij ook kunt helpen!

Organiseer een schoonmaakdag

Noa: “Je kunt zelf of met school  een schoonmaakactie organiseren. Bij mijn school plannen ze twee keer per jaar een schoonmaakmiddag op een zaterdag. Dan gaan we rond de school de buurt schoon prikken. Je krijgt dan een grijper en een vuilniszak mee. En we mogen na het opruimen ook altijd een klein cadeautje uitkiezen, maar daar doe ik het niet voor hoor!”

Schep de slootjes schoon

Niet alleen op straat, ook in het water drijft er een hoop plastic en andere rotzooi. Gevaarlijk voor de vissen, eenden en andere waterbeestjes. Met een schepnet vis je die rommel zo uit de slootjes in jouw buurt. “Bij ons om de hoek ligt een vijver waar allemaal eenden zwemmen. Soms drijven er plastic tassen of andere troep in het water. Dan ga ik wel eens samen met mijn vader naar de vijver om het met hem eruit te halen.” Doe net als Noa en schep het slootje bij jouw huis schoon. Overleg wel eerst met je ouders of ze het goed vinden en neem je ouders, net als Noa, bijvoorbeeld gezellig mee!

Knutselen met plastic flessen - Up Kinderopvang

Heb je plastic flessen over? Dan kun je er ook iets moois van knutselen!

Dagje uit? Neem je afval mee naar huis

Ook als je een uitstapje maakt, is het belangrijk om geen afval achter te laten. Of je nu naar een pretpark, het bos of het strand gaat, laat geen rotzooi achter. Elk jaar gaan er ruim een miljoen dieren die in/bij de zee leven dood door al het zwerfafval in de zee en op het strand. Doe verpakkingen van pakjes drinken, chips, broodjes, etc. dus altijd in de afvalbak! Zit -ie vol? Dan neem je je rommel gewoon mee naar huis en gooi je het thuis weg.

Tip van Noa:

“Als je naar het strand gaat (bij Noordwijk, Katwijk, Scheveningen of Wassenaar) kun je bij verschillende strandtenten ‘juttassen’ meenemen! Dan kan je terwijl je op het strand loopt in die tas al het zwerfafval verzamelen en opruimen.” Meer informatie vind je op de website van Grondstofjutters.

Vragen? Bel 070 - 7920101