fbpx
Omgaan met een zelfstandige peuter: 5 tips voor ouders

Omgaan met een zelfstandige peuter: 5 tips voor ouders

Aniek Valkenier door Aniek Valkenier
Leuk een peuter die graag alles zelluf wil doen. Maar zo'n eigen willetje is soms ook best lastig. Hoe ga je als ouder om met een peuter die alles zelf wil doen? 5 tips!
  1. Oprechte aandacht. Kinderen hebben veel aandacht nodig, op allerlei manieren. Naast de aandacht voor de veiligheid van peuters, wil een kind ook gezien worden. Het heeft de oprechte interesse en aandacht van zijn ouders nodig, zonder daarom te moeten vragen.
  2. Ritme, gewoonte en rituelen. Voor houvast, veiligheid en het kunnen begrijpen van het leven.
  3. Regels en grenzen. Die bieden houvast en scheppen orde.
  4. ‘Nee’ zeggen. Samenvattend kun je zeggen dat een peuter binnen veilige regels en grenzen heel veel ruimte nodig heeft om zichzelf en de wereld te kunnen ontdekken. Maar ook dat een peuter niet de ruimte moet krijgen om zelf de regels en grenzen te bepalen. Die grenzen stel jij als ouder. Hoe duidelijker die gesteld worden, des te makkelijker begrijpt het kind wat de bedoeling is
  5. Straffen en belonen. Jonge kinderen hebben vaak aanmoediging nodig en niet zo zeer een beloning. Het is belangrijk om je te realiseren dat door straffen een peuter alleen leert wat er niet mag. Als een kind zich verzet, voelt het zijn eigen kracht en dat maakt hem sterk. Wanneer een kind ‘wint’, heeft het de macht in handen en dat is heel onveilig voor een kind. Om die kracht te voelen hoeft het kind niet te ‘winnen’. Een kind vraagt in zo’n situatie van jou als ouder om rustig en gedecideerd leiding te geven en het niet zover te laten komen dat er een machtsstrijd ontstaat. Dat is voor jullie allebei niet fijn.

Bij Up Kinderopvang

Ook bij Up houden we rekening met deze vijf punten. In de groepen zorgen we voor een goede balans waarbij kinderen zich prettig en veilig voelen. Daarom kijken we ook altijd naar:

  • Hoe staat het met het dagritme? Is er voldoende afwisseling in de dag?
  • Wordt er te veel of juist te weinig van het kind gevraagd?
  • Krijgt het kind voldoende beweging? Komt het kind genoeg buiten?
  • Hoe is de aandacht over de dag heen verdeeld?
  • Worden er genoeg en duidelijke grenzen gesteld? Of juist te veel?

 

Vragen? Bel 070 - 7920101