fbpx
Zindelijk worden

Zindelijk worden

Floor Soeteman door Floor Soeteman
Is je kind eraan toe om zindelijk te worden? Op de kinderopvang passen we ons aan, aan het tempo van je kind en stimuleren en ondersteunen we 'm waar nodig.

Je kind is zindelijk zodra het zelf kan aangeven wanneer het moet plassen of poepen. Ook kan je kind z’n plas en poep even op houden, wanneer er geen wc in de buurt is.

Hoe wordt je kind zindelijk?

Tot ongeveer twee jaar is het legen van de darmen een automatisch proces. Pas rond de twee jaar is het zenuwstelsel voldoende ontwikkeld en heeft je kind genoeg controle over de sluitspier om zindelijk te worden. Het beste is dan ook om geduld te hebben.

Te vroeg beginnen met zindelijkheidstraining kan zorgen voor angst en onzekerheid, waardoor het kind moeilijker zindelijk wordt of er na enige tijd een terugval is.

Je kind geeft zelf aan wanneer hij er aan toe is om zindelijk te worden. Je kunt je kind daarin begeleiden, maar elk kind wordt zindelijk op z’n eigen manier. Sommige plassen en poepen direct op de wc, andere kinderen plassen liever op het potje, en weer anderen willen nog wel een luier om als ze moeten poepen. Het is belangrijk dat je kijkt naar je kind en niets forceert.

Tips:

  • Er zijn verschillende soorten potjes te koop. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, met opstapje, leuke print of zelfs met muziek.
  • Is het zomer? Laat je kind dan lekker in de tuin lopen zonder luier. Zo ontdekt je kind wat er met een plas gebeurt als hij geen luier aan heeft.
  • Heeft je kind op het potje geplast of gepoept? Hou dit dan samen bij op een poster. Laat je kind bijvoorbeeld een sticker plakken als het gelukt is. Let maar eens op hoe trots je kind dan is!
  • Je kind is op deze leeftijd een kei in jou nadoen. Profiteer ervan! Ga bijvoorbeeld in de IKEA samen naar een ouder en kind toilet. Daar hangen twee wc’s naast elkaar: een kleine voor je kind en een normale voor jou. Samen doen, zorgt er ook voor dat je kind het misschien minder spannend vindt.

Vragen? Bel 070 - 7920101