fbpx
5 tips om de automatische piloot uit te zetten 

5 tips om de automatische piloot uit te zetten 

Sanne Kerkvliet-Jansen door Sanne Kerkvliet-Jansen
Iedereen kent het wel: je vertrekt ’s ochtends gehaast van huis en eenmaal onderweg vraag je je ineens af of je de deur wel op slot hebt gedraaid. 95% van wat je dagelijks denkt en doet, doe je onbewust. Die automatische piloot helpt je bijvoorbeeld bij het lopen en zorgt er dus ook voor dat je zonder erbij na te denken de deur op slot doet. Maar altijd op de automatische piloot leven, is wel zonde. De tijd vliegt en je kinderen zijn maar zo kort klein…  5 tips die je helpen om bewuster te genieten!

1. Zet de wekker eens wat eerder

Hoe je je dag begint, bepaalt vaak je hele dag. Ook als je geen ochtendmens bent, kan het enorm helpen om de wekker een half uurtje eerder te zetten. Druk bij het afgaan van de wekker eens niet op de snooze-knop, maar neem de tijd om relaxt wakker te worden. Het geeft je de tijd om rustig te douchen, ontbijten en een kop koffie te drinken. Zijn de kids ook vroeg wakker? Geen probleem. Nu je voldoende tijd hebt om niet te hoeven haasten, kun je ze je onverdeelde aandacht geven. Klets wat tijdens het ontbijt, doe een spelletje of lees ze een verhaaltje voor. Dit zijn de kostbare momenten die je kind zich later herinnert.

2. Doe één ding tegelijk

Wist je dat we gemiddeld zo’n 2,5 uur per dag verspillen aan multitasken? Je brein is er simpelweg niet op gemaakt om twee taken tegelijk uit te voeren. Broodtrommels vullen, een mailtje beantwoorden en veters strikken kosten veel meer tijd als je alles tegelijk wilt doen. En dat vrouwen betere multitaskers zijn dan mannen, blijkt (helaas) een fabeltje.

Doe jezelf een plezier en focus je daarom vanaf nu steeds op één ding. Op die manier ben je veel efficiënter bezig.

3. Zet een timer

Het inbouwen van kleine pauzes gedurende de dag helpt je productiever te werken. We leven in een wereld waar we constant worden geprikkeld door appjes, mailtjes en sociale media. We voelen vaak de druk om daar gelijk ‘iets’ mee te moeten en daardoor schieten je gedachten alle kanten op.

Train jezelf daarom om onafgebroken, gefocust en geconcentreerd te werken in korte blokjes tijd. Bedenk voor jezelf hoelang je met één taak bezig wilt/kunt zijn. Zet een timer en beloon jezelf daarna met een paar minuten pauze. Gebruik je break om even van je plek te komen, sta op en loop een rondje of pak wat te drinken.

4. Ga de natuur in

Misschien een open deur, maar wel eentje die er heel snel bij inschiet, dus we noemen hem toch! Buiten zijn, helpt niet alleen je dagelijkse routine te doorbreken, maar is ook een van de krachtigste manieren om jezelf te resetten. Tijd in de natuur doorbrengen helpt stress te verlichten, het geeft je energie en je geheugen en aandacht verbeteren er zelfs door. Laat je mobiel het liefst thuis om te voorkomen dat je toch weer naar een schermpje zit te staren. Zet liever je zintuigen op scherp: voel de zon op je gezicht en de wind door je haren.
Een simpele manier om meer buiten te komen én je routine te doorbreken: neem elke dag een andere route naar werk/school/de kinderopvang. Zet je auto bijvoorbeeld eens op een parkeerplaats op een kwartiertje loopafstand van je eindbestemming en plan tijd in om het laatste stukje te wandelen.

Nog een voordeel van naar buiten gaan: je leert je kind om hetzelfde te doen! Zo zorg je er dus indirect ook voor dat je kind van de bank komt en leert buitenspelen. En samen buiten zijn, maakt het helemaal gezellig!

5. Eet bewust

Niet alleen het ontbijt schiet er bij ouders nogal eens bij in, ook de lunch en het avondeten gaan regelmatig vlug-vlug staand bij het aanrecht omdat we zo druk zijn. Nu is het met een druk gezinsleven misschien niet haalbaar om vijf minuten de tijd te nemen voor iedere hap die je neemt, toch zijn er genoeg manieren om bewuster te eten.

  • Eet altijd aan tafel, dek de tafel en eet zoveel mogelijk met elkaar
  • Vermijd afleiding: dus zet je telefoon en de televisie uit
  • Prikkel je zintuigen en maak voor de kinderen een spelletje van het eten; Hoeveel kleuren heeft een boontje? Welke verschillen proef je tussen wit en bruin brood?
  • Bespreek met elkaar de dag en maak er echt een moment voor het gezin van!

Door met nieuwsgierige aandacht te eten, eet je echt anders!

Vragen? Bel 070 - 7920101