fbpx
De kunst van het niets doen: 5 tips

De kunst van het niets doen: 5 tips

Sanne Kerkvliet-Jansen door Sanne Kerkvliet-Jansen
Gewoon eens helemaal niks doen is nuttig én gezond. Wij geven je 5 tips hoe jij én je kids beter worden in 'Dolce Far Niente', ofwel het zalige nietsdoen.

We leggen onszelf enorm veel druk op door van alles te moeten. Een druk sociaal leven hoort erbij en minimaal twee sporten voor je kind lijkt tegenwoordig normaal. We gaan van hot naar her en op ons to-do lijstje staan honderdduizend dingen. Niksen is een hele kunst. Maar wist je dat het hartstikke gezond is om zo nu en dan even helemaal niets te doen?

Een break van tien minuten helpt al om je hersens tot rust te laten komen. Gelukkig worden we ons er steeds meer van bewust dat al dat rennen en vliegen uiteindelijk niks oplevert.  Volgens bedrijfspsycholoog en bestseller auteur van het boek ‘Nooit meer te druk’, Tony Crabbe is het vooral een kwestie van prioriteiten stellen. Wij geven je 5 tips hoe jij én je kids beter worden in dit zalige nietsdoen, of zoals ze in Italië zeggen: Dolce far niente.

1. Staren en mijmeren

Niets doen vergt zeker in het begin wat oefening. Zoek (samen met je kind) een rustig, fijn plekje op in je huis voor het raam of ga lekker liggen op het gras in de tuin. Probeer je gedachten ‘uit te zetten’ en focus je alleen maar op je ademhaling. Je kunt je ogen open houden en wat voor je uit staren, maar je kunt ze ook lekker dichtdoen, doe wat je wil. Je zult zien dat het steeds beter lukt om nergens aan te denken. Na zo’n meditatiemomentje voel je je weer energiek!

2. Mam, ik verveel me

Alle kinderen hebben er wel eens ‘last’ van: zich vervelen. Vooral tijdens (lange) vakanties of bij slecht weer. En welke suggestie je ook aandraagt, het antwoord luidt standaard: ‘Nee, saai, geen zin in.”

Laat je kind zich maar eens in vervelen. Zo’n verveelmoment is juist goed voor hem. Het helpt om z’n fantasie en creativiteit te prikkelen en door zelf een activiteit te bedenken, leert je kind ook nog eens hoe hij zijn eigen problemen oplost.

3. Proef wat je eet

Een simpele oefening om samen met je kind te doen is: bewust eten. We eten veel te vaak onderweg, even gauw bij het aanrecht en stoppen ons eten in onze mond zonder er bij na te denken. Maak van het eten een genietmomentje en rustmoment in één.

  • Kies iets te eten waar je echt blij van wordt. Fruit, brood, maar een stukje chocola of een koekje mag ook.
  • Pak een mooi bordje, leg het neer en ga aan tafel zitten, op een comfortabele stoel.
  • Bekijk het eten en omschrijf wat je ziet en opvalt. De kleur van het eten, de structuur, etc. Wat zie je?
  • Ruik aan het eten.
  • Neem een klein hapje, maar slik je eten niet gelijk door. Wat gebeurt er in je mond? Kauw een keer en omschrijf wat je proeft. Kauw nog eens en slik het door. Omschrijf wat er gebeurt. Blijft er nog iets achter in je mond, heeft het eten een nasmaak?
  • Eet het eten in jouw eigen tempo op.

4. Voor kwebbelkonten en kletsmajoors

Vooral voor oudere kinderen wordt het steeds verleidelijker om hun vrije tijd starend naar een schermpje door te brengen. Laat de smartphones, tablets en televisie nu eens uit en neem de tijd voor een leuk (klets)spelletje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Kids Kletspot. In zo’n pot zitten allerlei vragen die kinderen van 6 t/m 14 jaar op weg helpen om gewoon gezellig te kletsen.

5. Lekker chillen bij de BSO

Omdat wij bij Up maar al te goed weten dat kinderen (en ouders) zoveel moeten, bepalen de kids bij onze BSO’s lekker zelf waar ze zin in hebben. Natuurlijk bieden we volop activiteiten met Up actief. Je kind kan bij Up sporten, knutselen, theater maken, maar het hóeft allemaal niet. We proberen de groep enthousiast te krijgen en overal bij te betrekken, maar we forceren nooit iets. Als je kind er behoefte aan heeft om zich even terug te trekken op de bank met een boek, dan is dat ook goed.

Vragen? Bel 070 - 7920101