fbpx
Minder schermpjes, meer spelen

Minder schermpjes, meer spelen

Saskia Keizers door Saskia Keizers
Kinderen Worden geconfronteerd met schermpjes. Ze zien hun ouders bezig met hun telefoon, de tablet ligt op tafel en de televisie staat ook regelmatig aan. Daardoor kiezen ze in hun vrije tijd zelf ook al gauw voor digitaal vermaak. Maar dat kan ook anders!

Speelgoed per ontwikkelingsfase: voor iedere leeftijd iets leuks

Goed speelgoed wat aansluit bij de ontwikkelingsfase van je kind, zorgt ervoor dat spel ontstaat. Want kinderen willen van nature graag leren en dat gaat op jonge leeftijd spelenderwijs. Dit spelen heeft een groot positief effect op hun cognitieve en motorische vaardigheden: het leren en bewegen.

Tip: zet het speelgoed uitnodigend en in het zicht neer. Dan is het nóg aantrekkelijker om mee te spelen.

Speelgoed voor baby’s

Voor baby’s is het belangrijk om te kiezen voor speelgoed dat veilig en zacht is. Ze moeten het kunnen vasthouden en hanteren. Denk hierbij aan knuffels, bijtringen en rammelaars. Dit helpt de baby om zijn eigen bewegingen te leren kennen en het bevordert de hand-oogcoördinatie.

Speelgoed voor dreumesen en peuters

Zodra kinderen beginnen te kruipen en te lopen, worden duwspeelgoed, blokken en ballen interessant. Dit helpt bij de ontwikkeling van hun balans, coördinatie en grove motoriek. Ook puzzels en vormsorteerders zijn vaak favoriet. Hiermee trainen de kleintjes ongemerkt hun fijne motoriek en probleemoplossende vaardigheden.

 

Bouwplezier bij kinderdagverblijf - Up Kinderopvang aan de Steenuillaan in Den Haag Ypenburg

Speelgoed voor kleuters

Kleuters zijn dol op rollenspellen. Zij spelen dan ook graag met een keukentje, poppenhuis of verkleedkleren. Dit helpt hen om de sociale en emotionele vaardigheden te ontwikkelen. Kleuren, tekenen en knutselen zijn geweldige manieren om de creativiteit en fantasie te prikkelen.

Speelgoed voor oudere kinderen

Wat verder in de basisschoolleeftijd spelen kinderen graag met constructiespeelgoed zoals LEGO en bouwsets. Tijdens het spelen verbeteren de kinderen hun ruimtelijk inzicht en wiskundige vaardigheden. Deze ontwikkeling start zelfs al bij 0-4 jarigen. Buitenspeelgoed zoals fietsen, skeelers en ballen helpt kinderen om lekker in beweging te komen. Goed voor hun balans, coördinatie en uithoudingsvermogen.

Up laat kinderen spelen

Bij Up vinden we het belangrijk dat kinderen worden uitgedaagd en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom zie je op alle vestigingen ook een grote verscheidenheid aan speelgoed en ontwikkelingsmateriaal. Hierbij houden we natuurlijk rekening met de leeftijd en de interesses van onze kinderen. Zo is er voor ieder kind altijd iets leuk te doen of te ontdekken!

Wil je meer weten over de visie van Up? Dat kan!

Onze pedagogische visie

Vragen? Bel 070 - 7920101