fbpx
Knutselen met kosteloos materiaal: een verrijking!

Knutselen met kosteloos materiaal: een verrijking!

Saskia Keizers door Saskia Keizers
Kinderen houden van knutselen en zijn graag creatief bezig. Maar kinderen zijn ook grootverbruikers als het gaat om knutselmateriaal. Gelukkig is er ook een goedkoop alternatief: knutselen met kosteloos materiaal.

Wat is knutselen met kosteloos materiaal?
Voor knutselspullen hoef je niet persé naar de winkel. Kijk maar eens goed om je heen: in het dagelijks leven ligt er veel knutselmateriaal voor het oprapen. Je hebt er alleen nog nooit op die manier naar gekeken. Met spullen die je zelf al in huis hebt, of heel gemakkelijk buiten kan vinden, zijn prachtige kunstwerken te maken. Denk aan kurken, kartonnen verpakkingen en doosjes, oude knopen en lapjes, mooie herfstbladeren, kastanjes, foldermateriaal en strikjes en linten. Met deze materialen stimuleer je niet alleen de creativiteit van kinderen, maar draag je ook bij aan een duurzame wereld.

Waarom zou je niet hergebruiken wat je gewoon al in huis hebt? Zo wordt knutselen een budgetvriendelijke én milieubewuste activiteit! En het gaat nog gemakkelijker met deze tips:

Ga op schattenjacht in de natuur
Eén van de leukste manieren om goedkoop en duurzaam te knutselen, is door gebruik te maken van materialen die de natuur ons biedt. Stuur de kleintjes op een schattenjacht in de tuin en verzamel bladeren, takjes, stenen en bloemen. Deze eenvoudige, natuurlijke elementen vormen een goede basis voor talloze creatieve projecten. Maak mooie herfststukjes, knutsel met gedroogde bloemen of rijg samen schelpenkettingen.

Geef afval een tweede leven
Maak van je knutselruimte een recycle-station en laat kinderen de voordelen van hergebruik ontdekken. Oude kranten, lege kartonnen dozen en gebruikte verpakkingsmaterialen kunnen worden omgetoverd tot kunstwerken. Een eenvoudige wc-rol kan bijvoorbeeld dienen als basis voor schattige poppetjes of dieren, of maak van oude eierdozen je eigen kleurrijke moestuintje!

Up tip - creatief met duurzaam spelmateriaal

Heb jij al eens zelf verf gemaakt?
Wist je dat je gemakkelijk zelf verf kunt maken met alledaagse ingrediënten uit de keuken? Van bietenpuree tot kurkuma: in de keuken bevindt zich een schat aan kleurrijke mogelijkheden. Laat de kinderen experimenteren met natuurlijke kleurstoffen en creëer samen kunstwerken zonder de noodzaak van dure verf uit de winkel. Ooit wel eens gedacht aan spinazieverf of koffieverf?

Doe het samen!
Laat de kinderen meedenken over welke natuurlijke materialen ze willen gebruiken, welk afval ze kunnen transformeren en welke kleuren ze willen mengen. Samen creëer je niet alleen kunst, maar ook bewustwording over het belang van duurzaamheid. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een heel gezellig moment samen.

Ook Up knutselt op deze manier!
Onze kinderen zijn de toekomst. Wij vinden het belangrijk om ze respect mee te geven voor hun omgeving, de natuur en alle bronnen die ze gebruiken. Knutselen met kosteloos materiaal past heel goed binnen deze visie. Iets hoeft niet altijd geld te kosten om leuk te zijn. En het recyclen van materialen is voor Up inmiddels heel gewoon.

Ben je benieuwd naar de andere creatieve activiteiten die wij organiseren? Loop dan eens binnen bij een Up Atelier in een van onze vestigingen.

Vragen? Bel 070 - 7920101